Muikku (Coregonus albula) Siklöja Vendace European cisco Kleine Maräne Corégone blanc La petite marène
Rasvaprosentti 3,3
Muikku kuuluu lohikaloihin ja sille on kansan suussa annettu monta nimeä: muje, rääpys, hotti ja Oulun tienoilla merestä saatu on nimeltään maiva. Muikun erottaa koon lisäksi siiasta siinä, että muikun alahuuli on ylähuulta pitempi. Muikku oli agraariyhteiskunnassa vanhaan aikaan rahvaan ruokaa, mutta tänä päivänä sitä pidetään trendiherkkuna. Savumuikku on suorastaan ”akateemista” herkkua. Muikusta löytyy yhtä monta ohjetta kun on vuodessa päiviä. Muikun mätiä monet pitävät siian mädin ohella parempana kuin sammen (kaviaari). Muikku laskee mätimunansa 1 – 5 m syvyyteen loka-marraskuussa veden lämpötilan laskiessa +4…...+7 asteeseen. Naaraan painosta saattaa parhaimmillaan mätiä olla 30 %. Muikku on ihmisen ohella tärkeä ravinnon lähde myös järvitaimenelle, kuhalle ja ahvenelle.
|
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti