keskiviikko 16. syyskuuta 2009

Ahven-info

Ahven (Perca fluviatilis)
Abborre (ruotsi)
Perch (englanti)
Barsch (saksa)
Perche (ranska)

Rasvaprosentti 1,3
Saanto (paljonko fileetä kokonaisesta kalasta) 25 -35 %
Vaihtelee vuodenajasta riippuen (mäti, rasva)

Yleistä: Maassamme yleisimmin esiintyvä kala on alun perin ollut makean veden kala. Nykyisin se on levinnyt kaikkialle Itämeren alueelle, josta saadaankin suurimmat ahvenet. Parhaat saaliit ajoittuvat kutuaikaan huhtikuun puolivälistä kesäkuun puoliväliin ja syksyisin elokuusta lokakuun loppuun.
Ahven on kovasuomuinen kala, mutta valmiiksi perattuna ahven on suosittu. Suomustamisen sijasta ahvenen voi nylkeä. Sen voi aloittaa poistamalla saksilla selkäevät ja niiden mukana kapea suikale nahkaa. Tämän jälkeen viilletään viillot niskan molemmille puolille ja vedetään nahka irti kyljistä. Nylkeminen tai suomustaminen ei ole tarpeen, mikäli ahven aiotaan valmistaa ruoaksi keittämällä se kokonaisena tai grillaamalla. Kypsästä kalasta nahkaa irtoaa helposti.
Ahvenen liha on valkoista, kiinteää ja kala luokitellaan vähärasvaisiin kaloihin. Se sopii erinomaisesti keittoihin, paistamiseen ja kalakukkoihin. Ahvenen mätiäkään ei kannata vieroksua. Mätipussit voi keittää erikseen esimerkiksi tilkassa kalalientä tai pakastaa ja maustaa suolalla.

Lue ahvenesta lisää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti