sunnuntai 13. syyskuuta 2009

Sydänpotilaille lohta tai muuta rasvaista kalaa 100 - 200 g/vrk


Kalaa ravinnonlähteenä ei voi vähätellä. Siinä on paljon proteiineja kuten on lihassa, maidossa ja kananmunassa. Kala sisältää edellisen lisäksi myös tärkeitä kivennäis- ja hivenaineita sekä rasvaliukoisia vitamiineja. Rasvaiset kalat sisältävät rasvaa, mutta ne ovat monityydyttymättömiä, pehmeitä rasvoja ja niitä me suomalaiset tarvitsemme ravintoomme lisää.
Kalan syönti vähentää kuolemanriskiä sydänpotilailla jopa yli 60 prosenttia, kertoo Kuopion yliopiston tutkimus vuodelta 2003. Tutkimustryhmään kuuluivat FT, tutkija Arja Erkkilä, dosentti Seppo Lehto, emeritusprofessori Kalevi Pyörälä ja professori Matti Uusitupa. Viiden vuoden seurannan aikana kävi ilmi, että kalan syönti vähentää jopa 63 prosenttia kuolemanriskiä sydänsairailla, jotka ovat saaneet infarktin tai joille on tehty pallolaajennus tai ohitusleikkaus. Keskeinen vaikuttava aine on kalojen sisältämä n-3-rasvahappo, joka estää tulpan muodostumista ja alentaa verenpainetta. Kyseinen rasvahappo vähentää myös sydämen rytmihäiriöitä ja joissain tapauksissa veren triglyseridipitoisuutta.
Tutkijat suosittelevatkin kaikille kalan käytön lisäämistä kahteen kertaan viikossa. Sydänpotilaille suositellaan pitkäketjuisia n-3-rasvahappoja 1 gramma päivässä. Esim. lohta tai muuta rasvaista kalaa sydänsairaiden pitäisi syödä 100 - 200 grammaa päivässä, jotta gramma n-3-rasvahappoa tulisi saatua. Rasvattomampia kaloja tulee syödä vähän enemmän, sanoo professori Matti Uusitupa.
Rasvaiset kalat, kuten anjovis, makrilli, sardiinit ja silli, sisältävät runsaasti omega-3-rasvahappoja ja erityisesti EPA:a ja DHA:ta. Vaalealihaiset kalat, kuten turska, hauki, ahven ja siika, kuten myös äyriäiset, sisältävät niitä vain pieniä määriä. Vaikka lohi onkin rasvainen kala, se sisältää enemmän muita rasvahappoja kuin omega-3-rasvahappoja.

Voiko sen selvemmin sanoa!

Lohta vai lenkkimakkaraa (vertailu)

Lohi & LenkkimakkaraLenkkimakkara (keskimäärin)Lohifilee (paistettu)
Energia956 (229) kJ (kcal)817 (195) kJ (kcal)
Proteiini17,0 %39,0 %
Rasva69,0 %61,0 %
Hiilihydraatti14,0 %0 %


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti