torstai 17. syyskuuta 2009

Kirjolohi-info




Kirjolohi (Oncorhynchus mykiss)
Regnbågslax, regnbåge
Rainbow trout, steelhead trout
Regenbogen Forelle
Truite-arc-en-ciel

Rasvaprosentti 8 – 11
Saanto (paljonko fileetä kokonaisesta kalasta) 72 – 75 %.

Yleistä: Kirjolohi on kotoisin Pohjois-Amerikan länsirannikon joista ja siellä se saattaa kasvaa 4 – 6 kilon painoiseksi. Kirjolohi ei Suomessa menesty luonnon-varaisena, mutta sen sijaan siitä muodostunut merkittävä luonnonlammikoiden ja verkkoaltaiden viljelykala. Se on nopeakasvuinen ja hyvänmakuinen. Kirjolohta meillä saadaan tasaisesti ympäri vuoden. Kirjolohi muistuttaa ulkonäöltään taimenta. Sillä on kyljessä runsaasti mustia täpliä ja sen kyljissä on ruusun-punainen pitkittäisjuova.
Yleisin teurastuskoko on 30 cm ja paino 1 – 1,5 kg. Määräysten mukaan kirjolohi on myytävä perattuna. Se ei ole varsinainen suomukala, joten sitä ei tarvitse suomustaa. Oikein ruokitun kirjolohen liha on punaista, pehmeää ja maukasta. Se sopii graavattavaksi, uunissa kokonaisena tai fileenä kypsennettäväksi. Juuri lämminsavustettu kirjolohi on erinomaista kermaviilikastikkeen ja uusien perunoiden kera.

Katso tästä kirjolohen fileeraus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti